Chokladsnittar

Provade att göra dessa chokladsnittar strax före jul. Blev ganska goda, men jag var inte riktigt beredd på att dom skulle flyta ut så mycket som dom gjorde. Men jag lyckades rädda dom, så det blev inte en enda stor kaka.



Chokladsnittar

100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
2 msk sirap
2 dl mjöl
2,5 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bikarbonat

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör, socker och sirap pösigt.
3. Blanda dom torra ingredienserna och vispa ihop. Det ser först ut som att det bara blir ett enda smul, men fortsätta vispa så tar det ihop till en smet.
4. Dela degen i 3-4 delar. Försök rulla till korvar som du lägger på en blåt med bakplåtspapper. Tryck sedan till dom litegrann.
5. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Hade mina i ugnen i 18 minuter.
6. Så fort du tagit ut plåten ska du skära längderna till snittar, innan dom hinner stelna. Skär dom snett.

Låt svalna och ät sedan med ett klas kall mjölk till!

Julmustkaka

En arbetskompis berättade i torsdags att hon hade smakat något så konstigt som en julmustkaka. En kaka med julmust i! Hon tyckte den var god och rekommenderade mig den. Så jag sökte genast fram ett recept och provade baka. Tyckte inte smeten smakade särskilt mycket julmust, och glasyren var väl sisådär. Men när kakan var gräddad och glasyren var på så smakade det helt annorlunda. En riktigt god och saftig kaka, med ganska tydlig julmustsmak! Blir definitivt att baka den här fler gånger, men då som påskmustkaka!
Och det här får en att tänka. Hur skulle den smaka med fanta i? Eller med trocadero? Eller portello? Det här måste definitivt undersökas!



Julmustkaka

3 st ägg
3 dl socker
225 g margarin
3 dl julmust (eller påskmust)
6 dl mjöl
1,5 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao

Glasyr

50 g smör eller margarin
ca 5 dl florsocker
4 msk jul/påskmust
2 msk vaniljsocker

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smörj och bröa en stor långpanna (min är 43x37cm).
3. Smält margarinet.
4. Vispa ägg och socker pösigt.
5. Rör ner julmusten.
6. Blanda dom torra ingredienserna och rör ner det i smeten.
7. Rör sist ner det smälta margarinet.
8. Häll i långpannan och grädda i mitten av ugnen 10-15 minuter.
9. Låt kakan svalna.

10. Smält smöret till glasyren.
11. Blanda ihop alla ingredienser till en slät smet, använd gärna elvisp.
12. Bred glasyren över den avsvalnade kakan. Strö eventuellt lite strössel över. Ställ kallt en stund innan du skär upp kakan och paketerar den.

Bountybollar

Har sett att ganska många gör bountybollar nu, men det är inte så konstigt då det är en klassisk julgodis. Ser att det är många som har sirap i sina och ska koka smeten. Dom kanske blir mer kolaaktiga i smaken då, som vanligt bountygodis man köper i affären. Men det finns ett betydligt enklare sätt att göra bountybollar på, och dom är säkert minst lika goda. Kan inte lova att dom är godare för jag har inte smakat bountybollar med sirap i som man kokar, men dessa är riktigt goda ändå!



Bountybollar

200 g kokosflingor
100 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
2 msk grädde
Ca 200 g ljus choklad

1. Blanda ihop allt till en smet. Det går nog enklast att att knåda ihop för hand.
2. Rulla lagom stora kulor och lägg på en bricka med bakplåtspapper. Ställ i frysen, gärna över natten.
3. Hacka chokladen och smält över vattenbad. Vet inte riktigt hur mycket choklad som behövs, men blir det för lite är det ju bara att ställa tillbaka kulorna i frysen tills du har mer choklad till hands.
4. Doppa kulorna i chokladen och lägg på bricka med bakplåtspapper. Ställ kallt, helst i frysen så chokladen stelnar.

Ät och njut! 

Mariannetryffel

Sökte efter ett recept med mariannegodis i och hittade dom här tryfflarna. Lät väldigt smarrigt, och det blev dom också! Man skulle kunna äta hur mycket som helst, men man får försöka behärska sig.



Mariannetryffel

25 st Mariannegodisar
1 dl grädde
200 g choklad
200 g vit choklad

1. Krossa mariannegodisarna, ordentligt! Släng in dom i några påsar och slå med en kavel eller morta dom. Det ska bli så fint kross som möjligt, inga stora bitar.
2. Hacka chokladen fint. Jag hade hälften ljus och hälften mörk då jag inte tycker så bra om mörk choklad. Men det väljer man efter smak. 
3. Värm grädden, men inte så den kokar. Rör ner chokladen och mariannekrosset tills chokladen smält.
4. Ställ sedan in allt i kylen tills det stelnat helt.
5. Rulla sedan smeten till lagom stora kulor. Ställ kulorna i frysen tills dom stelnat helt, gärna över natten.
6. Hacka och smält den vita chokladen. Tycker du inte om vit choklad kan du naturligtvis använda dig av en annan choklad.
7. Ta fram kulorna ur frysen och doppa dom i chokladen. Ställ dom på en plåt eller bricka med bakplåtspapper. Låt stå kallt för att stelna.

Njut sedan av sjukt goda tryfflar!


Juldammsugare

Hittade det här receptet av en slump, och jag blev helt såld! Var bara tvungen att prova på det! Och sidan jag hittade receptet på blev direkt en ny favorit! Kika in på Marias Cupcakes och dreggla er bort!



Juldammsugare

1 sats mjukpepparkaka
150 g rumsvarmt smör
500 g röd marsipan
200 g vit choklad


Tips! Hittar du inte röd marsipan färger du enkelt vanlig marsipan med röd karamellfärg.

1. Färga marsipanen om du inte har färdig röd marsipan redan.
2. Smula sönder mjukpepparkakan.
3. Knåda ihop kakan med smöret för hand.
4. Kavla ut en bit av marsipanen på ett bakplåtspapper, då slipper du använda florsocker eller potatismjöl vid kavlingen. Kavla en avlång, tunn remsa.
5. Skär till långsidan närmast dig och kortsidorna.
6. Ta en bit av smeten och rulla till en korv, lika lång som marsipanbiten. Lägg korven på marsipanen och rulla försiktigt ihop, ta gärna hjälp av bakplåtspappret. Skär av marsipanen så du får en rak fin kant. Rulla försiktigt så tar marsipanen ihop. Lägg på en bricka med bakplåtspapper.
7. Gör likadant med resten av marsipanen och smeten. Ställ sedan kallt en timme.
8. När rullarna har fått stelna till sig tar du fram dom och skär dom i lagom stora bitar. Tycker du att dom blir för tjocka kan du försiktigt rulla dom litegrann så dom blir längre och smalare.
9. Smält chokladen över vattenbad. Doppa sedan dammsugeändarna i chokladen och lägg på en bricka eller plåt med bakplåtspapper. Låt sedan stå kallt tills chokladen har stelnat ordentligt.

Tips! Räcker inte marsipanen till all smet? Rulla bollar av överbliven smet och ställ i frysen tills dom blivit helt frusna. Doppa dom sedan i choklad. Dekorera eventuellt med lite strössel, men gör det boll för boll, chokladen stelnar fort! Ställ på bricka med bakplåtspapper och frys.


Mjukpepparkaka

Mjukpepparkaka

2 st ägg
2 dl socker
100 g margarin
1,5 dl gräddfil
3 dl mjöl
2 tsk kanel
1,5 tsk ingefära
1,5 tsk nejlika
1 tsk kardemumma
1 tsk bikarbonat
Ev 0,5-1 dl lingonsylt

Tips! Vill du göra det enklare byter du ut kanel, ingefära, nejlika och kardemumma mot 2 msk färdigblandad pepparkakskrydda.

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält margarinet.
3. Pensla en bröa en sockerkaksform. Använd kokos istället för ströbröd för en lite saftigare kaka.
4. Vispa ägg och socker pösigt.
5. Blanda ner gräddfilet och ev lingonsylten.
6. Blanda alla torra ingredienser och vispa försiktigt ner det.
7. Rör sist ner margarinet
8. Fyll formen och grädda i mitten av ugnen ca 50 minuter.
9. Låt svalna några minuter i formen innan ni vänder den upp och ner på en tallrik eller ett fat.


Saffransdrömmar

Tisdagkväll låg jag och tittade i två julreceptböcker som jag har. Och där hittade jag dessa godsaker! Även dom här drömmar, och med saffran dessutom! Ingen jul utan saffran. Och är man less på de traditionella saffransbröden (bullar och katter) så bara måste ni testa dom här! Ja, även om ni inte är less på bullar såklart!



Saffransdrömmar ca 60st

1 kuvert saffran (0,5g)
1 tsk hett vatten
100 g rumsvarmt smör
2,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl matolja
4 dl mjöl
0,5 tsk hjorthornssalt

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Stöt saffran med lite socker i en mortel, häll sedan över vattnet så saffranet löser sig.
3. Vispa smör, socker, vaniljsocker och saffran riktigt pösigt.
4. Vispa ner oljan lite i taget.
5. Blanda mjöl och hjorthornssalt och vispa ihop allt till en smidig deg.
6. Rulla lagom stora kulor. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
7. Grädda i 12-15 minuter, de ska inte få färg. Jag gräddade mina i 13 minuter.
8. Låt svalna innan ni mumsar i er kakorna!

Kardemummadrömmar

Hittade det här receptet i en Ica-tidning som kom hem i brevlådan för en vecka sen eller två. Jag är lite svag för just kardemumma så det var ett måste att testa dom här. Och eftersom det är nystött kardemumma både doftar det ljuvligt och smakar så mycket mer! Tyckte dom kändes väldigt sockriga, men jag vet inte om det var socker eller för att dom var så spröda. Men nästa gång jag bakar dom ska jag testa att ta lite mindre socker.



Kardemummadrömmar ca 25st

50 g rumsvarmt smör
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemummakärnor
0,5 dl matolja
2 dl mjöl
0,5 tsk hjorthornssalt

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Stötta kardemummakärnorna.
3. Vispa ihop smör, socker, vaniljsocker och kardemumman.
4. Vispa ner oljan lite i taget.
5. Blanda mjöl och hjorthornssalt, rör sedan ner det i degen.
6. Rulla lagom stora bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
7. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
8. Låt svalna. Njut av goda kakor!

Saffransbullar

En jobbarkompis hade hittat ett recept på saffransbullar, och då delade hon med sig av det. Så förra veckan provade jag och mamma att baka dom. Och visst blev dom saftiga och goda! Gjorde om lite i receptet, så här kommer mitt recept.



Saffransbullar

125 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl socker
1 g saffran (två påsar)
ca 15 dl mjöl
Ev russin

Fyllning

200 g smör, rumstemp
1 dl socker
150-200 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker

Garnering

1 st ägg, uppvispat
Pärlsocker

Gör så här:

1. Ta fram en stor panna, så pass stor att degen ska kunna jäsa i den.
2. Ta 1 dl av sockret och häll lite av det i en kopp. Smula sedan ner jästen och häll på resten av sockret. Rör om då och då tills jästen har smält.
3. Smält smöret i pannan, tillsätt sedan mjölken.
4. Häll ner saffranet och resten av sockret i degspadet. När degspadet har blivit 37-gradigt (fingervarmt) rör man ner jästsockerblandningen.
5. Arbeta ner mjölet tills degen är lagom hård/mjuk. Man ska inte har för mycket mjöl i degen. Strö lite mjöl på degen och  tryck med fingret några gånger. Fastnar ingenting på fingret är degen alldeles lagom.
6. Ställ degen under bakduk och låt jäsa i 40 minuter.

7. Riv mandelmassan.
8. Vispa ihop allt till fyllningen med elvisp.

9. När degen har jäst klart stjälper man upp den på mjölat bakbord. Dela den i tre delar och lägg undan två av dom.
10. Arbeta ihop degen med lite mjöl. Kavla sedan ut till en rektangel.
11. Bred en tredjedel av fyllningen på hela degen. Vill man ha russin strör man dom längs långsidan du börjar rulla ihop degen ifrån.
12. Rulla ihop degen från långsidan. Nyp ihop kanten så bullarna inte spricker upp.
13. Dela rullen i lagom tjocka bitar och lägg i bullformar. Vill man kan man använda en muffinsplåt, då "fläker" inte bullarna ut.
14. Gör likadant med dom två andra degbitarna.
15. Låt bullarna jäsa under bakduk i 30 minuter

16. Sätt ugnen på 250 grader.
17. pensla bullarna med det uppvispade ägget, strö sedan över rikligt med pärlsocker.
18. Grädda i mitten av ugnen tills dom fått fin färg.



Avnjut sedan ljumma saffransbullar med ett stort glas kall mjölk!

Kokosmums

En på jobbet började prata om hemmagjorda mumsmums för ett dag sen, och då blev jag sugen på att baka det. Hemma hos oss så har dom kallats för "dojndojn", då en kompis till min lillebror kallade dom så. Och konsistensen förklaras bäst som just dojniga.

Kokosmums

4,5 dl socker
1 dl florsocker
1 st äggvita
1,5 dl kallt vatten
1,5 msk gelatinpulver
1,5 dl kokhett vatten

Garnering

5 dl kokosflingor
2 msk kakao

Gör så här:

1. Blanda socker, florsocker, äggvita och kallt vatten i en stor skål.
2. Rör ut gelatinpulvret i det varma vattnet, var noga med att det löst sig helt.
3. Vispa ihop allt och fortsätt vispa i 30 minuter.
4. Blanda ihop garneringen.
5. Strö ut nästan hälften av garneringen i en liten långpanna, ca 20x30cm.
6. Häll ut smeten och strö garnering på smeten. Spara lite av garneringen till senare.
7. Ställ kallt tills allt har stelnat.
8. Skär i bitar. Doppa kanterna i resten av garneringen.

Ät, njut och tänkt på dojnet!

 

Sommarkaka

Här kommer ett recept på den klassiska, supergoda sommarkakan! Öch bara för att den heter sommarkaka gör ju inte att man inte kan baka den på vintern. Eller till jul! Den passar perfekt året om!



Sommarkaka

1 st ägg
3 dl socker
7 dl mjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
100 g smält margarin
3 dl mjölk

Topping

150 g margarin
2 dl socker
3 dl havregryn
6 tsk kanel eller kakao

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smöra och bröa en stor långpanna (min är 36x42cm).
3. Vispa ägg och socker pösigt.
4. Blanda ner alla torra ingredienser.
5. Smält margarinet och tillsätt sedan mjölken.
6. Vispa ner hälften av vätskan i taget.
7. Häll upp i långpannan.
8. Smält margarinet till toppingen.
9. Blanda ner övriga ingredienser till toppingen.
10. Klicka/bred toppingen jämt över kakan.
11. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.


Kakan före gräddning.

RSS 2.0