Saffransbullar

En jobbarkompis hade hittat ett recept på saffransbullar, och då delade hon med sig av det. Så förra veckan provade jag och mamma att baka dom. Och visst blev dom saftiga och goda! Gjorde om lite i receptet, så här kommer mitt recept.



Saffransbullar

125 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl socker
1 g saffran (två påsar)
ca 15 dl mjöl
Ev russin

Fyllning

200 g smör, rumstemp
1 dl socker
150-200 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker

Garnering

1 st ägg, uppvispat
Pärlsocker

Gör så här:

1. Ta fram en stor panna, så pass stor att degen ska kunna jäsa i den.
2. Ta 1 dl av sockret och häll lite av det i en kopp. Smula sedan ner jästen och häll på resten av sockret. Rör om då och då tills jästen har smält.
3. Smält smöret i pannan, tillsätt sedan mjölken.
4. Häll ner saffranet och resten av sockret i degspadet. När degspadet har blivit 37-gradigt (fingervarmt) rör man ner jästsockerblandningen.
5. Arbeta ner mjölet tills degen är lagom hård/mjuk. Man ska inte har för mycket mjöl i degen. Strö lite mjöl på degen och  tryck med fingret några gånger. Fastnar ingenting på fingret är degen alldeles lagom.
6. Ställ degen under bakduk och låt jäsa i 40 minuter.

7. Riv mandelmassan.
8. Vispa ihop allt till fyllningen med elvisp.

9. När degen har jäst klart stjälper man upp den på mjölat bakbord. Dela den i tre delar och lägg undan två av dom.
10. Arbeta ihop degen med lite mjöl. Kavla sedan ut till en rektangel.
11. Bred en tredjedel av fyllningen på hela degen. Vill man ha russin strör man dom längs långsidan du börjar rulla ihop degen ifrån.
12. Rulla ihop degen från långsidan. Nyp ihop kanten så bullarna inte spricker upp.
13. Dela rullen i lagom tjocka bitar och lägg i bullformar. Vill man kan man använda en muffinsplåt, då "fläker" inte bullarna ut.
14. Gör likadant med dom två andra degbitarna.
15. Låt bullarna jäsa under bakduk i 30 minuter

16. Sätt ugnen på 250 grader.
17. pensla bullarna med det uppvispade ägget, strö sedan över rikligt med pärlsocker.
18. Grädda i mitten av ugnen tills dom fått fin färg.



Avnjut sedan ljumma saffransbullar med ett stort glas kall mjölk!
Trackback
RSS 2.0