Moster Fia

Moster Fia är ett bakverk som jag tror bara finns här uppe runt Piteå och kom faktiskt till av ett misstag! Han som uppfann Moster Fia skulle göra en sats vanliga chokladbollar men glömde bort degen i blandaren och tillslut var det så välvispat att det blev något helt annat än chokladbollar. Hur bagaren kom på namnet Moster Fia vet jag inte riktigt, men här kommer receptet i alla fall!
 
 
Moster Fia
 
250 g rumsvarmt margarin
5 dl socker
5 dl havregryn
3/4 dl kallt kaffe
1/4 dl vatten
2 msk kakao
2 msk vaniljsocker
400 g mörk choklad
2 msk olja (smaklös)
Strössel
 
1. Vispa ihop margarinet och sockret fluffigt.
2. Tillsätt sedan havregryn, kaffe, vatten, kakao och vaniljsockret och vispa ihop allt i ca 5 minuter. Det ska bli riktigt fluffigt och ljust.
3. Klicka eller spritsa ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och ställ i frysen.
4. Smält chokladen och blanda ner oljan. Doppa dom frysta topparna i chokladen och strö strösslet över innan chokladen stelnat.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0