Källbackens goda limpa

Våran nattvikarie på jobbet har skämt bort oss hela sommaren med nybakat bröd och fika! Och brödet hon bakar är så gott att vi har börjat baka det på dagen också, speciellt nu då hon inte har jobbat natt hos oss på ett par veckor. Och i förra veckan snodde jag receptet och bakade hemma. Vi testade även att göra om receptet lite och det blev jättebra! I grundreceptet på denna Lingonlimpa, som det heter i vår pärm på jobbet, ska det vara 8 dl mjölk men vi har bytt ut det mot 4-5 dl filmjölk och 3-4 dl vatten. Jag tycker att både mat- och fikabröd blir saftigare och lite "kladdigt" och gott om man bakar på fil/yoghurt i stället för mjölk/vatten. Men här kommer det omgjorda receptet.
 
 
Källbackens goda limpa 2st
 
6 dl rågsikt
8 dl vetemjöl
1,5 msk brödkrydda
4 tsk bikarbonat
2 nypor salt
1,5 dl lingonsylt
2 dl ljus sirap
2 dl russin
5 dl filmjölk
3,5 dl vatten
 
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Smörj två brödformar eller sätt bakplåtspapper i dom.
3. Blanda ihop alla torra ingredienser.
4. Blanda ner övriga ingredienser och rör ihop till en jämn smet.
5. Häll upp smeten i brödformarna.
6. Grädda i nedre delen av ugnen i 75 minuter.
7. Tag ut ur formen och låt bröden svalna på galler under bakduk.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0