Krämig långpannekaka

När en kompis fyllde år för drygt ett år sen blev både jag och gubben så förtjusta i en krämig/kladdig liten sak så jag bad om receptet. Och är det något som gubben älskar så är det dessa!
 
 
Krämig långpannekaka
 
375 g smör, rumsvarmt
9-11 dl mjöl
4,5 dl socker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 msk bikarbonat
 
Fyllning
 
3 st ägg
3 dl socker
2 dl kesella (vanlig eller vanilj)
4 dl crème fraishe
1 msk vaniljsocker
 
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Klä en långpanna med bakplåtspapper.
3. Rör ihop allt till fyllningen.
4. Knåda ihop alla ingredienser till degen, det ska bli nästan som en smuldeg.
5. Tryck ut hälften av degen i långpannan, låt det gå upp på kanterna.
6. Häll på all fyllning, jämna ut.
7. Smula över resterande deg i ett jämt lager.
8. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
9. Ta ut och låt svalna innan du skär upp i lagom stora bitar.
 
 

Hallongrottor

En favorit hos både mannen och ena brorsdottern är just hallongrottor. Skulle man ställa fram en plåt så skulle dom nog tömma den på 10 minuter, inget skämt alltså! Brorsdottern är ett riktigt kakmonster! Och mannen har sina favoriter han helst mumsar på, annars får det nästan vara.
I alla fall så skulle jag vara barnvakt åt detta kakmonster till brorsdotter här före jul, så när jag hade hämtat hem henne från skolan och hon hade gjort både läxor och ätit mellis så hade jag planerat att vi skulle baka hennes favorit, hallongrottor! Det var uppskattat kan jag lova! Och en burk fick hon med sig hem också.
 
 
Hallongrottor ca: 45 st
 
 
250 g rumsvarmt smör
1 tsk bakpulver
1,5 dl socker
1 dl marsanpulver (den kokbara sorten)
4,5 dl mjöl
Hallonsylt
 
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Sätt alla ingredienser utom sylten i en bunke och knåda ihop till en deg.
3. Rulla kulor och sätt i småkaksformar.
4. Tryck ut en grop i varje boll, jag brukar använda tummen eller en fingerknoge.
5. Skeda upp sylt i groparna.
6. Grädda mitt i ugnen tills dom får lite, lite färg.
7. Låt svalna.
 
 
 
Man kan självklart använda vilken sylt man vill, men här är det hallon som går hem bäst!
Vill man göra det enkelt kan man köpa sylt på tub och squeeza ut, mindre risk för spill om barnen ska vara med och baka.

Knäck

Inte riktigt säsong för det just nu, men när jag har ångan uppe så publicerar jag allt jag har! Det är ju inte så länge sedan det var jul och då bara måste man ha knäck! Jag har det enklaste receptet ever, knappt så man behöver ett recept faktiskt. Men här kommer det i alla fall.
 
 
Knäck
 
1 dl grädde
1 dl socker
1 dl sirap
 
1. Sätt alla ingredienserna i en lite större kastrull.
2. Låt koka på hög värme till rätt temperatur.
3. Skeda upp i knäckformar och ställ sedan kallt.
4. Ät och njut!
 
Rätt temperatur tänker ni? Vad menar hon då? Det beror helt på hur ni vill ha er knäck.
124-125 grader är perfekt enligt mig, då är dom mjuka men ändå så pass fasta att dom håller formen även när dom står i rumstemperatur. 122-123 grader blir dom lite mjukare. Gillar man hårdare och segare knäck gissar jag på ca 130 grader och vill man ha hård knäck skulle jag satsa på uppemot 140 grader.
Lycka till!

Silviakaka

När vi gick på vår föräldrautbildning så turades vi om att bjuda på fika. Första träffen hade dom blivande föräldrarna som bjöd på fika bakat Silviakaka, något som tydligen gick hem hos mannen min. Så det var ju bara att baka Silviakaka då vi kom hem! Frågade först min mamma om hon hade något recept, vilket hon inte hade. Googlade då runt och fastnade slutligen för ett som jag testade. Resultatet blev supergott och är nu en av mina nya fikafavoriter! Receptet hittade jag inne på Jennys Matblogg.
 
 
Silviakaka
 
6 st ägg
6 dl socker
6 dl mjöl
2 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 dl vatten
 
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj och bröa en långpanna eller klä den med bakplåtspapper.
3. vispa ägg och socker pösigt.
4. Rör ner de torra ingredienserna.
5. Tillsätt vattnet och vispa ihop till en slät smet.
6. Häll ut i plåten och grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.
7. Ta ut och låt svalna.
 
Glasyr
 
200 g smör
8-9 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 st äggulor
1 tsk citronsaft
Kokos eller strössel
 
1. Smält smöret och låt det svalna något.
2. Tillsätt alla ingredienser (förutom kokos) och vispa ihop till en slät smet.
3. Bred ut över kakan och strö kokos eller strössel över.
4. Ställ kakan svalt och skär sedan upp i rutor.
 
 
Ju mer glasyr, desto godare! Eller hur?!

Morotskaka i långpanna

Morotskaka, caféernas konung och alltså en klassiker som dom allra flesta tycker om! Både barn som vuxna. För vem gillar inte en saftig mumsbit med läcker frosting ovanpå!
 
 
Morotskaka i långpanna
 
5 st ägg
5 dl socker
5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
ca 500 g morötter
300 g smält margarin
 
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj och bröa en långpanna, alternativt klä den med bakplåtspapper.
3. Skala och finriv morötterna.
4. Vispa ägg och socker pösigt.
5. Tillsätt alla torra ingredienser och rör ner i smeten.
6. Krama ur morötterna och tillsätt dom.
7. Tillsätt margarinet och rör ihop allt till en fin smet. Känns den alldeles för tjock kan man tillsätta lite av morotsspadet.
8. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.
9. Ta ut och låt svalna.
 
Frosting
 
200 g philadelphiaost
100 g rumsvarmt margarin
ca 3,5 dl florsocker
Ev lite vaniljsocker och/eller citronsaft för smakens skull
Kokos
 
1. Vispa ihop osten med margarinet.
2. Vispa ner florsockret lite i taget tills du får en lagom tjock frosting.
3. Bred över kakan och strö kokos över.
4. Ställ kallt en stund och skär sedan upp kakan i lagom stora bitar.
 

RSS 2.0