Tillbehör

I tisdags så var en kompis förbi och grattade mig i efterskott. Och av henne fick jag roligaste grattiskortet ever! En disktrasa! Helkul! Sen fick jag en massa snygga muffinsformar, så nu är det bara att börja baka. Blir nog matmuffins av dom stora.




Och här kommer det en bra bild på dom små tomtarna jag gjorde till Christmas Cupcakes.



Visst är dom söta!?

Christmas Cupcakes

Nu har det stora julbaket börjat. På söndag är det 1 advent, och man måste ju vara lite förberedd. Hittade i somras detta recept, och ni som såg Leilas Jul förra året har kanske sett hon göra dom här. Dom blev jättegoda! Det enda konstiga med receptet var att det står att man ska ha kallt kaffe i, men det står aldrig när man ska ha i det. Och eftersom jag inte är någon kaffedrickare så hoppade jag helt enkelt över det. Men det skulle säkert bli gott med kaffe i också.

Christmas Cupcakes ca: 24 st

3 st ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g margarin
3 tsk pepparkakskrydda
1 dl gräddfil
3,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
1 nypa salt
100 g mörk choklad
(ev. 2 msk kallt kaffe)

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt.
3. Smält margarinet tillsammans med pepparkakskryddan. Rör ner det i äggsmeten.
4. Rör ner gräddfilen.
5. Blanda mjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
6. Bryt den mörka chokladen och smält i ett vattenbad.
7. Rör ner chokladen i smeten. (Och ev. kaffet.)
8. Fyll muffinsformarna till 3/4.
9. Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter. Låt sedan svalna.

White chocolate frosting

200 g vit choklad
200 g cream cheese

1. Bryt chokladen och smält i ett vattenbad. Låt svalna lite.
2. Vispa chokladen och cream cheesen krämig.
3. Bred frostingen över cupcakesen.

Tips: för att få frostingen lite toppig, "klappa" frostingen med en kniv eller dyl.

Garnera gärna med något juligt: guld- eller silverkulor, rött och grönt strössel, ja, vad ni vill.






Eftersom jag har sockerpasta och mycket karamellfärg hemma gjorde jag två små söta tomtar.

Ischoklad med vit choklad

Kom igår på hur gott det skulle vara med ischoklad, så jag sökte recept på ischoklad på Tasteline. Och där hittade jag ett med vit choklad. Så det var jag ju tvungen att prova! Visste inte att det var så enkelt att göra ischoklad, och sen att det går så fort också.

Ischoklad med vit choklad  ca: 35st

100 g cocosfett
100 g vit choklad

1. Bryt chokladen och cocosfettet i små bitar, och lägg det i en skål.
2. Smält chokladen och fettet i vattenbad. Rör om hela tiden.
3. Fyll ischokladformar, och ställ i frysen en timme.


Visst är det enkelt! Bara att smälta ihop allt och sen låta det stå kallt ett tag. Och gott blev det!



Pga att min bror lånat min systemkamera i helgen så var jag tvungen att använda min gamla digitalkamera. Och den tar inte så bra bilder som ni kanske ser.


Nu ska jag börja baka julcupcakes!

Chokladkräm med daim

I tisdags då jag var på jobbet så bläddrade jag igenom en veckotidning och hittade ett recept som jag var tvungen att skriva av. Det verkade enkelt och gott, så en kväll här i veckan provade jag det. Och visst blev det gott! Mäktande, men det kan ju bero på att dom enda ingredienserna man använder sig av är grädde och choklad.

Chokladkräm med Daim    4 port

1,5 dl grädde
100 g mjölkchoklad
1 st dubbeldaim

I receptet stod det en liten daim, men då jag gjorde använde jag en liten daim till hälften. Och jag tycker det blev lagom. Annars blir det ju så lite daim till varje portion.

1. Vispa grädden.
2. Bryt mjölkchokladen i mindre bitar och smält över vattenbad.
3. Rör ner 1/3 av den vispade grädden i chokladen. Låt svalna.
4. Hacka eller krossa daimen och rör ner hälften i chokladen. Vänd sen ner resten av grädden.
5. Fördela i glas och ställ i kylen i några timmar eller över natten.
6. Garnera med resten av den hackade daimen. Vill man kan man även garnera med maränger eller marsmallows.




Minimuffins

Idag skulle jag få besök av nästan hela släkten (6st) eftersom jag råkar fylla år i veckan. Så då var det ju bäst att man började baka, så man hade något att bjuda på. Köpte alla ingredienserna igår för att göra en tårta: tårtbottnar, jordgubbar och grädde. Marsansåspulver hade jag redan hemma. Sen i morse då jag skulle mosa sönder jordgubbarna så kom jag på att jag lika gärna kunde använda stavmixern, för då skulle det gå fortare. Sagt och gjort. Men det borde ha varit osagt och ogjort. Jag skulle ju bara ha tagit ut bären och lämnat kvar all bärsaft i påsen, för det blev typ soppa av det hela. Då försökte jag med potatismjöl för att få det tjockare, men istället blev det bara äckligt grynigt. Så då var det bara att cykla tillbaka till affären och köpa en ny påse med frysta jordgubbar. Och så hem och tina upp den. Sen så mosade jag dom med en gaffel och sila sen allt för att få bort all saft. Sen mosade jag även in en liten banan. Och det blev riktigt bra! Mormor tyckte den smakade bra, för den var inte för söt. Och då tyckte jag ändå att marsankrämen blev gode söt. Men men, nästan hela tårtan och fikat gick åt.


Bakade även minimuffins i morse, för jag tror det blir för mycket med både en stor cupcake och tårta. Så jag gjorde helt enkelt minimuffins, vilka blev goda även dom. Använde mig av  det gamla välbeprövade chokladcupcakes-receptet. Men så hade jag köpt en Centerrulle, så jag la en Center i varje form och så smeten över. Och dom blev goda. Lite knaprig botten, men så blir det ju alltid då man bakar med toffee/kola godis. OBS! Grädda dom i ca 10min, och inte 20 min som det står i receptet. Ju mindre formar, ju fortare går det.







Jag serverade inte muffinsarna med dekorationerna, utan jag la bara på dom då jag tog korten. Dom skulle ha sett så tråkiga ut annars.


Tips: Eftersom jag inte hade någon muffinsplåt för minimuffins, så använde jag två formar till varje, dom blir lite stadigare då. När dom är gräddade är det bara att ta bort en form. I vissa av Centermuffinsarna bubblade lite toffee ut, och då var det praktiskt med två formar. När jag tog bort en form så var det inge kladd kvar. Det blev ju snyggare så.

Vaniljäppelkaka

Igår på blåset så fick jag det här receptet av den trevliga saxofonisten som jag ävenhar fått låna The Network Cookbook av. Och det lät så himla gott så jag var tvungen att bjuda hit någon så jag fick prova baka den! Och självklart ställer mina bröder och svägerskan upp!
På receptet stod det att den blir godare med päron i, så jag testade det istället för äpplen. Och visst blev den god! Riktigt, riktigt god! Jag skulle ha kunnat ha i den 5 minuter extra, men den verkade klar då jag stack i den. Men vaniljkrämen kanske gör den extra kladdig i.

Deg

175 g margarin
4,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl socker
2 st ägg

1. Blanda alla ingredienser i en matberedare. Han man inte det så går det bra med elvisp.
2. Mjöla händerna och tryck ut halva degen i en springform (form med löstagbar botten). Det är viktigt att mjöla händerna, för degen är riktigt kladdig.
3. Ställ formen och resterande deg i kylen.

Vaniljkräm

1 dl mjölk
1 dl grädde
1 st äggula
1 msk maizena majsstärkelse ( jag tog potatismjöl, och det verkade då funka lika bra)
1 msk socker
0,5 msk vaniljsocker

1. Blanda alla ingredienser utom vaniljsockret i en kastrull.
2. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar, det får inte koka.
3. Låt svalna.
4. När krämen svalnat blandar ni ner vaniljsockret.
5. Bred nu ut vaniljkrämen i botten på pajen.

Fyllning

4 st äpplen eller päron. Jag tror inte man behöver så mycket, men man får väl prova sig fram.

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala, kärna ur och skär frukten i klyftor.
3. Lägg dom på vaniljkrämen
4. Rulla av resterande deg längder som du sedan lägger som ett galler över hela pajen
5. Grädda i ca: 40 min på nederska falsen.
6. Pudra över lite florsocker innan servering. Serveras ljummen.





(Ja, det är bilder på samma sorts kaka, men från två olika bak.)

Vet inte om man ska servera någonting till, eftersom det redan är vaniljkräm i pajen. Jag vispade lite grädde till, men man kan säkert byta ut grädden mot glass, eller bara äta pajen som den är.


RSS 2.0