Grön tårta och blåa våfflor

Fick över lite marsánkräm från krämbullebaket i onsdags, och jag funderade på vad man skulle kunna göra av det. Då tyckte mamma att jag skulle göra en tårta. Så sagt och gjort. Jag gjorde det hemskt enkelt för mig och köpte färdiga tårtbottnar på affären, och ett paket grädde. För att göra det lite roligare, för det är ju ingen som fyller år eller så, så blanda jag i grön karamellfärg i grädden. Sen var det bara att sätta ihop tårtan.
Hallonsylt i understa lagret, marsánkrämen i mittersta, och grön grädde på och runt. Sen avslutade jag allt med kolakulor.





För att sen fortsätta på det färgade spåret så gjorde jag blå våfflor till middag. Dom såg lite lustiga ut, blå med lite gulaktig ton på dom. Då man gräddar dom så blir dom så. Vanliga våfflor får ju som bara mer färg, lite åt det beiga hållet. Men men. Smakade gott i alla fall. Som vanligt!


Krämbullar

Jag och en kompis har pratat i säkert två års tid om att vi ska göra två saker, koka palt och göra krämbullar. Idag gjorde jag slag i ena saken, nämligen krämbullarna. Trodde det skulle vara jättesvårt att göra krämbullar, men det är ju busenkelt! Jag har bara bakat med jäst en gång förut, och då gjorde jag matbröd på jobbet. Men nu var jag hemma, helt ensam. Hur skulle det gå? Men det gick bra ändå. Gjorde krämen lite för tjock, så det var svårt att få in i bullarna, Det blev därför kanske lite lite kräm i dom, men jag tror jag lyckades ändå. Dom smakade då inte illa!



Krämbullar ca 15st

2,5 dl mjölk
2 hg margarin
1 pkt jäst
1/4 dl socker
Ca 8 dl vetemjöl

1. Häll sockret i ett glas och smula ner jästen. Jästen kommer att smälta i sockret, så rör om då och då tills det är blandat.
2. Värm mjölken tillsammans med margarinet, så det blir smält.
3. När mjölk- och margarinvätskan är 37 grader (man kollar med lillfingret, kroppsvarmt) häller man ner sockerjästblandningen och rör om.
4. Häll över vätskan i en bunke, om du inte använde så pass stor kastrull att du kan göra degen i den.
5. Nu är det bara att börja röra in mjölet. Man kan börja med 5 dl, och sen ta 1 dl åt gången. Degen är nog hård när du kan ta i den utan att fastna i den.
6. Själp upp degen på bakbord, kanske lite mjölat. Knåda den ordentligt.
7. Dela upp degen på mitten. Dela sedan upp degbitarna på mitten hela tiden, tills du har lagom stora bitar. Rulla dom sedan mot bordet med kupad hand, så du får en fin boll. Dom ska vara ungefär som en palt stor. För er som inte vet hur stor en palt är, så tänk er lite mindre än en tennisboll. Då har ni ganska bra storlek.
8. Lägg bullarna på bakplåtspapper på en plåt. Lägg över en bakduk, och så låter ni dom jäsa i 2h.
9. Sätt ugnen på 250 grader.
10. Grädda dom ca 5min, ni ser ju på färgen när dom är klara.
11. När ni tagit ut dom ur ugnen ska ni spritsa in krämen direkt. Så krämen måste ni ha gjort klar, och satt in i spritsen. Sen är det bara att spritsa in kräm i bullarna tills det börjar komma ut igen.

Vaniljkräm

Jag gjorde det enkelt för mig och köpte Ekströms Marsánsås att koka. Det är bara att läsa på paketet hur man gör. Man kan säkert göra egen kräm om man vill, men det har jag inget recept på.
Jag blandade 4,5dl mjölk, 4 msk socker och 5 msk marsánpulver. Jag gjorde som sagt för tjock kräm, så det räcker nog med 4 msk pulver.
Koka upp krämen någon timme i förväg, så den hinner bli kall.

Garnering

Antingen blandar man florsocker och lite vatten och brer över bullarna.
Eller så penslar man dom med smält margarin och doppar dom i socker.
Garnera vid servering.


Så här ser för tjock kräm ut.


Och så här ser den färdiga krämbullen ut.

Mina är ju betydligt mindre och lite kompaktare än dom man köper, men dom behöver ju inte vara så himla stora heller. Sen så tror jag att vissa har lite kardemumma eller något sånt i. På dom vi köper i affären ibland är det svarta prickar i bullen, och jag tror det är kardemumma. Det kan ju vara något annat också. Men men..

Lycka till med erat krämbullsbak!

Chokladcupcakes

Här kommer äntligen första receptet! Det här är ett jättegott och enkelt recept med chokladbitar i. Fick det av en kompis för säkert ett år sen, och det är oftast dom jag bakar när jag gör cupcakes. Bilderna jag lägger ut är gamla bilder på tidigare bakverk, eftersom jag inte har bakat något på ett tag. Har fortfarande en massa i frysen sen ljuspartyt jag hade dagen innan jag for utomlands. Men här kommer alltså recept och bilder på Chokladcupcakes.

Choklad-Cupcake

100 g margarin
2,5 dl socker
2 ägg
1 dl mjölk
4 dl vetemjöl (man kan ta lite mindre, dom blir ganska kompakta)
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
100 g blockchoklad, mörk eller ljus beroende på smak

1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Vispa ägg och socker poröst.
3. Blanda de torra ingredienserna och vispa ner det i äggsockret.
4. Tillsätt det smälta margarinet och mjölk och vispa till en jämn smet.
5. Rör ner den hackade chokladen. Gör ganska stora bitar, det blir godare så.
6. Fyll muffinsformarna till 2/3. Använd gärna en muffinplåt där du sätter ner muffinformarna. Det gör att muffinsen växer på höjden, i stället för på bredden.
7. Grädda i ca 15min. Prova med en sticka för säkerhets skull.

Låt muffinsarna svalna, gärna på galler. Har man bråttom kan man ställa ut dom om det är kallt eller ställa dom i frysen en stund, men bara så pass att dom blir rumsvarma. Är dom för varma när man breder ut frostningen blir den för mjuk och rinner ut.
Vill man kan man naturligtvis ha mer än 100g blockchoklad.

Frosting

200 g Philadelphiaost eller annan Cream Cheese
50 g margarin
2 msk vaniljsocker
Ca 1paket florsocker
Ev karamellfärg

Nu finns det två sätt att göra frostingen på. Antingen smälter man margarinet, eller så gör man inte det. Gör man inte det ska det vara rumsvarmt.

1a. Smält margarinet, och låt det svalna. Ställ det en kort stund i frysen om du har bråttom, men låt det inte stelna. Vill du ha färgad frostning droppar du några droppar karamellfärg i margarinet.
1b. Vispa upp det rumsvarma margarinet.
2. Tillsätt sedan creamcheese och vispa.
3. Vispa ner vanlijsockret och en del av florsockret.
4. Tillsätt sedan florsocker eftersom tills man får önskad konsistens. Den ska vara ganska hård, den får ju inte rinna ut över hela kaka.
Använd gärna elvisp, annars har den lätt för att bli småklumpig.
Tänk även på att om du smälter margarinet behöver du mer florsocker. Och ju mer florsocker du använder, ju sötare blir frostingen.

När frostningen är klar är det upp till fantasin att göra sitt. Har man dålig fantasi är det ju bara att smeta på frostingen med en slickepott eller lilleman. Vill man göra det lite mer "proffsigt" kan man använda en sprits.
Har man ingen sprits kan man göra en själv. Fyll en platspåse med frostingen och klipp av hörnet.

Nu är det alltså till sist dags för garneringen. Om man nu vill garnera dom förståss. Men jag brukar vilja göra det, och till det använder jag lite av varje. Lättast är ju att använda strössel, för det har man ju oftast hemma. Vill inte strösslet fastna ordentligt är det bara att trycka fast det lite lätt i frostingen. Annat man kan ha på är godis, nötter och frukt. Är man riktigt duktig kan man göra små figurer av marsipan, mandelmassa eller sockerpasta. Det finns även att köpa sockerfigurer på vissa affärer om man inte vill göra egna. Jag har inte sett några själv än, men en kompis hade sett att dom hade Disneyfigurer på Coop. Sen om man är till England eller USA så finns det ju allt möjligt att välja på där. Man kan även hitta och beställa på internet.

Nu kommer till sist några bilder på chokladcupcakes jag har bakat.


Mina två första verk.


Minimarshmallows och stjärnor.


Minimashmallows och bokstäver.


Grön och blå frosting med en Tobleronegodis på.


Det var vad jag hade för nu. Men jag lovar, det dröjer inte så länge innan det kommer mer recept och fler bilder.

Äntligen igång!

Hejsan alla bakälskare!

Nu har jag äntligen börjat kunna designa bloggen lite, men den är fortfarande inte klar.
Kommer även snart att börja lägga upp bilder och recept på det jag bakar, men jag har en del att fixa först. Har varit utomlands i en dryg vecka, så det är lite rörigt här hemma fortfarande. Men snart så ska jag vara igång! Längtar!

Hoppas ni ska trivas här, och att ni hittar några goda recept.

På återseende!

//Lotta

RSS 2.0