Kladdkakemuffins

Slutade tidigt idag, och vad passar inte bättre än att baka resten av dagen? Skulle kanske ha varit en promenad ute i solen, men eftersom det blir ett Korpenpass ikväll så kändes det bättre att baka nu än att promenera.

Ett recept som alla har hemma, men som man kanske inte varierar så mycket, det är receptet på kladdkaka. Då jag fick det här receptet för säkert 10 år sen så hette dom Sega chokladmuffins. Men om man säger det så vet ingen vad det är och då är det enklare att kalla dom Kladdkakemuffins, för det är ju precis det dom är.


Kladdkakemuffins ca: 15st

2 st ägg
3 dl socker
1,5 dl mjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
100 g margarin

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Vispa eller rör ihop ägg och socker lätt, bara så det blandas.
3. Blanda dom torra ingredienserna och rör ner dom i äggsmeten.
4. Smält margarinet och rör ner det i smeten.
5. Fyll formarna till hälften.

Grädda dom i mitten av ugnen. Gräddtiden är ca: 10 minuter, men man ser när dom är klara. Dom jäser först upp, men sen säckar dom som ihop. När alla muffins säckat ihop är dom klara.
Ta ut ur ugnen och lägg en chokladbit på varje muffins. Jag använder mig av runda chokladbitar som jag tror heter Lyse Melk bland lösviktsgodiset, men det går ju även bra att använda sig av annan choklad.





Choklad- och jordnötscupcakes

Här kommer äntligen ett helt nytt recept. Har länge velat baka nå med jordnötssmör i, och en kompis hittade dom här åt mig. Receptet har jag tagit från En Smak av Karin, och hon i sin tur har tagit det från en bakbok som heter A piece of cake. Och egentligen heter dom hör muffinsen Peanut butter cupcakes, men eftersom det är en hel del choklad i dom, så döpte jag om dom. Ett mer passande namn tycker jag. Dom blev goda, men väldigt mastiga.

Choklad- och jordnötscupcakes  ca: 12st

3 ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
150 g mörk 70% choklad
2 dl saltade jordnötter

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt.
3. Smält smöret och blanda i gräddfilen och kaffet.
4. Blanda ihop ägg- och smörblandningen.
5. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner i smeten.
6. Smält chokladen i vattenbad och blanda ner den i smeten.
7. Hacka jordnötterna och varva smet och nötter i muffinsformarna.
8. Fyll formarna till 2/3 med smet.
9. Grädda i mitten av ugnen i ca: 15 min.

Frosting

1 dl mjukt jordnötssmör
3,5 dl florsocker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
150g philadelphiaost
1 msk varmt kaffe

Blanda ihop alla ingredienser till en slät smet.
Bred sen frostingen över muffinsarna.
Garnera med jordnötter.

Jag var lite lat när jag gjorde dom här. Jag hade ingen gräddfil hemma, och orkade inte fara på affärn för att handla. Så, man tager vad man haver. Och vad jag hade hemma var vaniljyoghurt. Så, jag tog 1 dl vaniljyoghurt istället för 1 dl gräddfil och 1 tsk vaniljsocker. Smart va?! Man måste vara lite kreativ ibland.
Sen så hackade jag aldrig jordnötterna, utan jag delade bara på dom så dom inte skulle vara hela.






Ananaspaj

Har inte bakat den här på jättelänge, men eftersom jag har dåligt samvete över att inte ha skrivit på jättelänge, så bjuder jag på ett gott recept, fast utan bilder.


Ananaspaj

150 g smält margarin
1 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda alla ingredienser till en deg. Tryck ut i en ugnsfast form.

Fyllning

2 dl creme fraiche
1 stor eller 2 små burkar krossad ananas
1 st ägg
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker

1. Blanda ihop alla ingredienser.
2. Häll smeten i pajformen.
3. Grädda i 20-30 minuter. Låt svalna lite innan servering



Bilden är tagen från veganica.net

Bruna muffins

Har i ett tidigare inlägg bakat en brun kaka, även kallad kärleksmums. Nu när jag äntligen var ledig och inte hade något speciellt för mig så tänkte jag baka. Ville egentligen göra något helt nytt, men så blev det inte. Var lite för lat för att fara på affärn och handla, så jag gjorde dessa. Har inte smakat på dom än, men jag vet ju att långpannekakan är jättegod, så då kan det ju inte vara någon skillnad på dom här. Eller? Smetarna var då goda! Men ett litet tips till er som kanske har tänkt pröva göra dom här någon gång. Fyll dom till hälften bara, inte mer. Jag brukar som alltid fylla till 3/4, men när jag tog ut dom så hade jag världens topp på dom. Tyvärr tog jag inget kort då, så ni fick se. Men jag skar bort toppen på alla muffins innan jag satte på glasyren. Därför så ser dom helt normala ut.







Jag har nya formar också, söta va!? Det är cupcakes på dom om inte det syns. Har köpt dom på Lagerhaus, i Luleå tror jag det var. Men jag minns inte riktigt. Men dom finns väl på alla Lagerhaus. Annars så har dom ju dom här också, fast jag har dom i guld.


RSS 2.0