Smörgåstårta

Har inte bakat på väldigt länge, men det hindrar inte mig från att uppdatera. Och denna gång blir det faktiskt inte något sött recept som kommer upp, men något som är minst lika gott, om inte godare. Nämligen mammas smörgåstårta! Den absolut godaste smörgåstårtan som finns!



Mamma Turids smörgåstårta

3 st smörgåstårtsbottnar
1 l grädde
2-3 dl majonäs
1 burk fruktcocktail
3-4 hg rökt skinka
250g skivbar leverpastej
½ liten burk bostongurka

Garnering

Ost
Skinka
Gurka
Tomat
Citron
Dill
Räkor
Gravad lax
Ägg (hårdkokta)

Gör så här:

1. Låt fruktcocktailen rinna av väl. Hacka den sedan
2. Hacka skinkan väl.
3. 5 dl grädde vispas hårt och blandas med 1-1,5 dl majonäs. Blanda ner hälften av gräddmajonäsen med fruktcocktailen och skinkan och bred på första botten.
4. Den andra hälften av gräddmajonäsen blandas med bostongurka och mosad leverpastej. Bred på den andra botten.
5. Vispa resterande grädde hårt och blanda med resterande majonäs. Täck hela tårtan med detta och plasta sedan in den. Låt stå i kyl över natten.
6. Nu är det bara att garnera tårtan som ni vill.

Mamma skivar gurkan på snedden och täcker sidorna med det och delar in tårtan i två halvor. Sedan rullar hon skinka och ost och ställer på ena halvan av tårtan tillsammans med gurka och tomat.
På den andra halvan har hon hackade ägg (5-6 st) och ca ½ kilo skalade räkor tillsammans med gurka, citron och dill.
Hon har vanligtvis inte gravad lax på, men denna gång hade hon det. Då behöver man ju inte lika mycket räkor.



Man får naturligtvis garnera med vad man vill, det är bara fantasin som sätter stopp. Köttbullar, sallad, oliver, kaviar och vindruvor är också vanligt på smörgåstårta.

Succékaka

För väldigt länge sen provade jag ett recept som en arbetskollega tipsade om. Hann inte lägga upp det här eftersom jag blev sjuk samma dag och sedan har det fallit i glömska blandat med tidsbrist. Men nu äntligen ska det upp och delas med er!
Det är en sorts kladdkaka med mumsig glasyr, allt det vi chokladälskare gillar! Och andra med för den delen!



Succékaka

4 st ägg
6 dl socker
400 g smör
4 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 dl kakao
4 dl mjöl

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Klä en stor långpanna med bakplåtspapper.
3. Smält smöret.
4. Blanda ägg och socker, tillsätt sedan smöret.
5. Blanda ihop dom torra ingredienserna och blanda sedan ner det i smeten.
6. Bred ut i långpannan.
7. Gräddas i ca 20 minuter.
8. Låt kallna i formen.

Glasyr

2 dl grädde
2 dl socker
2 msk sirap
100 g mörk choklad
100 g smör

Gör så här:

1. Hacka chokladen.
2. Koka upp grädde, socker och sirap.
3. Dra av från värmen och rör ner chokladen tills den smält.
4. Ställ tillbaka på plattan och låt glasyren koka på svag värme i ca 40 minuter.
5. Rör i smöret då glasyren kokat klart.
6. Bred över kakan.
7. Låt svalna, skär upp och njut!



Kan ätas som dom är eller med en klick vispad grädde eller glass till.


Jag är med i TV!

Eller, ja. Åtminstone min blogg är det! Eller ja. Åtminstone på Expressens webb-tv-program United Minds TV. Om ni går in här och kollar ni 2:10 in i videon. Där börjar dom visa en massa bakbloggar, och min lilla blogg är med där, bland alla stora kända bakbloggar! Det här var ju en jättekul nyhet! Eller hur?!

RSS 2.0