Red velvet cake

När jag och min storebror hade våran bakkväll bakade vi två sorters icke-svenskt fika, nämligen macarones och red velvet cake. Och denna red velvet cake var så sjukt god! Och det tyckte även våran familj som fick smaka på den. Och nu kommer äntligen receptet!



Red Velvet Cake

250 g vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
113 g osaltat smör
300 g strösocker (ca 3 ½ dl)
2 stora ägg
2 msk kakao
1 tsk rent vaniljextrakt
2,3 dl filmjölk eller naturell yoghurt
2 msk röd karamellfärg
1 tsk vitvinäger, destillerad
1 tsk bikarbonat

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vill ni göra det besvärligt så smörar ni två runda formar och klipper till ett bakplåtspapper lika stort som botten och lägger i. Annars smörar ni och bröar som när ni gör en vanlig sockerkaka (det gjorde vi, den ska ju ändå täckas med frosting sedan).
3. Blanda mjöl, salt, bakpulver och kakao i en skål.
4. Vispa smöret mjukt med en elvisp en annan skål.
5. Häll i sockret och vispa det lätt och luftigt.
6. Tillsätt äggen ett i taget och vispa noga mellan varje gång.
7. Blanda filmjölk, karamellfärgen och vaniljextraktet och häll ner i smeten.
8. Vispa sedan ner dom torra ingredienserna.
9. Blanda vinägern och bikarbonaten för sig, låt det fräsa och blanda sedan snabbt ner det i smeten.
10. Häll smeten i formen/formarna och grädda i mitten av ugnen, ca 20-25 minuter om du använder två formar, ca 30-40 minuter om du använder en form. Prova med en provsticka eller tandpetare om den är färdiggräddad.
11. Låt kakan vila i formen ca 10 minuter innan man själper upp den på ett galler. Låt svalna.
12. Vill man kan man sedan ställa den i frysen i en timme, det är lite lättare att bre på frostingen då den är kall.

Frosting

3 ½ dl vispgrädde
250 g Philadelphia
200 g mascapone ost
3/4 tsk rent vaniljsextrakt
2,3 dl florsocker
Kokos till garnering

Gör så här:

1. Vispa ostarna fluffigt.
2. Tillsätt sedan vaniljextraktet och florsockret och vispa till en slät smet.
3. Vispa grädden i en annan skål.
4. Rör ner lite av den vispade grädden i ostsmeten lite i taget.
5. Är den för lös för att smetas på kakan, låt den stå i kylen en stund.



Nu är det dags att smeta in hela kakan med frostingen. Använde du dig av två formar till kakan delar du varje kaka på mitten, du får då 4 bottnar. Använde du bara en form delar du den i 3 eller 4 bottnar. Det finns speciella tårtbottensdelare som är jätteenkla att använda. Vi Delade våran kaka i 3 delar.
Nu är det bara att börja fylla och täcka kakan. Glöm inte att strö kokos över den innan servering.


Sjukt gott, men väldigt mäktigt!

Macarones

Strax före jul så hade jag och min storebror en bakkväll. Han tycker själv om att baka litegrann och är jätteduktig på att laga mat. En ovanlig karl med andra ord. Men sagt och gjort, vi hade våran bakkväll där vi bakade två saker. Vi hade båda lite olika önskemål på vad vi skulle baka, men något vi båda ville prova på att baka var macarones. Eller macroner på svenska. Ni vet den där lilla mandelmarängbakelsen från Frankrike som är så populära nu. Dom skulle vi göra. Men vilket jobb alltså! Det är svårt att få mandeln mald till mjöl utan mandelkvarn. Och att sen vända ihop smeten på rätt sätt och få rätt konsistens var inte lite omöjligt. Och det var kanske därför dom inte jäste som dom skulle, för det blev minimacroner. Blev inte dunderförälskad i dom, men jag har ju aldrig smakat riktiga macroner heller. Men här kommer recept och bilder i alla fall.



Macarones

110 g sötmandel
170 g florsocker (knappt 3 dl)
90 g äggvita (ca 3 st)
2 msk socker
Några droppar karamellfärg i valfri färg.

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 125 grader.
2. Har ni mandel med skalet så måste dom skalas först. Detta gör ni genom att hälla kokhett vatten över mandlarna. Låt dom stå en stund innan ni häller av vattnet. Skala sedan mandlarna genom att klämma på dom tills skalet lossnar. Låt dom torka ordentligt.
3. Mal sedan mandlarna till ett fint mjöl. Har ni ingen mandelkvarn går det bra att mixa dom i en matberedare eller med en stavmixer.
4. Blanda mandelmjölet med florsockret och sikta det. Det får inte finnas några klumpar.
5. Vispa äggvitan fluffigt i en ren och torr bunke, helst av rostfritt stål. Tillsätt strösockret lite i taget och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett fast skum.
6. Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan tillsammans med hushållsfärgen. Rör inte ihop det, för då blir det en lös smet istället för en fluffig marängsmet.
7. Spritsa ut rundlar knappt stora som femkronor på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt kakorna vila på plåten i cirka 1 timme. Då torkar ytan och kakorna blir finare.
8. Grädda på ugnens nedersta fals i ca 20 minuter. Kakorna ska vara ganska bleka, men ska lätt lossna från bakplåtspappret. Låt svalna.


Här vänder storebror ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitesmeten.


Spritsar ut macronerna.

Vitchokladkräm

100 g vit choklad
50 g färska eller frysta tinade bär (vi använde oss av hallon)
2 msk vispgrädde

Gör så här:

1. Hacka chokladen fint.
2. Mixa bären med stavmixer eller i matberedare.
3. Koka upp bärpurén och grädden.
4. Dra av från plattan och häll ner chokladen. Rör tills chokladen smält och krämen blivit slät.
5. Låt stå i kylen någon timme, den ska vara så pass hård/lös att den går att spritsa på kakorna.

När både krämen och kakorna har svalnat är det bara att spritsa krämen på en kaka och lägga ihop dom två och två.


Två minimacarones. Vi valde att göra macronerna gröna med tanke på att det var juletider.

Går alldeles utmärkt att förvara framme i rumstemperatur några dagar eller i kylen. Går även att frysa in dom.

Muffins med godisgömma

Jag har flera gånger nu köpt hem lite godis som jag har tänkt baka på, men tror ni det har blvit så? Nej då, det har hamnat rakt ner i min mage! Men idag då jag var på affären bestämde jag mig för att jag skulle baka idag. Och det har jag gjort! Det blev bara 8 st, men jag hade inte räknat med att det blir så många av en halv sats sockerkaka. Jag la till ½ tsk vaniljpulver (mald vaniljstång, finns att köpa i små glasburkar på matvaruaffären) i smeten, ville ha lite extra vaniljsmak.
Tips: Tänk på att höja värmen på ugnen litegrann då du gör muffins och inte en hel sockerkaka. 200-225 grader är lagom, istället för 175 grader som det står i receptet.


Dom godisar jag använde mig av var fudge och toffeefylld choklad.



Fudgemuffinsen blev jättegoda! Riktigt smarriga! Fudgen hade inte riktigt hunnit smälta helt, så tills nästa gång jag gör dom här ska jag nog tänka på att dela dom, dom kanske smälter fortare då.


Dom här muffinsen med toffeechoklad blev inte alls lika goda som dom med fudge, men klart dom går att äta ändå! Fast nästa gång ska jag nog prova med den godaste toffeechokladen, nämligen Plopp!

Tips: Tryck inte ner godisen så mycket i smeten, dom ska nästan bara läggas på. Dom kommer ändå att sjunka ner till botten på formen. Trycker man ner dom ordentligt har godisen lättare för att fastna i botten på formen, och då kan dom bli lite småbrända. Och det vill man ju inte.

RSS 2.0