Knäckkakor

Tror att dom flesta kallar dom här godingarna för knäckflarn, men hemma hos oss är det knäckkakor som gäller. Och givetvis ska man ha smörkräm emellan! Dom ska inte ätas som dom är. Viktigt!

Knäckkakor

2 dl socker
0,5 dl grädde
0,5 dl ljus sirap
1,5 dl smält smör
2 dl havregryn
2 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Rör ihop allt till en smet.
3. Klicka ut ca 1-kronestora klickar på plåt med bakplåtspapper. Sätt inte för tätt då dom flyter ut. Ryms ca 12 på varje plåt.
4. Grädda tills dom flytit ut och är bruna kring kanterna.
5. Låt svalna och lägg ihop två och två med smörkräm emellan.

Smörkräm

50 g rumsvarmt margarin
75 g florsocker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker

1. Vispa ihop äggula och margarin till en slät smet.
2. Vispa ner flor- och vaniljsockret


Strassburgare

Farmor brukar alltid baka en sorts avlång kaka med smörkräm emellan som är så himla god! Så veckan innan jag fyllde år var jag till henne för att tigga mig till receptet, så jag kunde baka dom till min födelsedag. Och dom blev lika goda som om hon hade bakat dom själv!

Strassburgare

250 g rumsvarmt smör
1,25 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
5 dl mjöl

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker riktigt pösigt.
3. Tillsätt mjölet, lite i taget, till en smidig deg.
4. Spritsa ut på plåt med bakplåtspapper. (Farmor spritsar långa rader och skär dom i mindre bitar innan gräddning. Själv så spritsade jag ut kaka för kaka.) Använd en avlång sprits. Har du inte det får du använda den mest lämpliga spitsen. Tryck gärna med en gaffel på kakorna så dom blir lite randiga.
5. Grädda i mitten av ugnen 5-8 minuter. Dom ska fortfarande vara ljusa.
6. Låt svalna. Lägg sedan ihop två och två med smörkräm emellan.

Smörkräm

50 g rumsvarmt margarin
75 g florsocker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker

1. Vispa ihop äggula och margarin till en slät smet.
2. Vispa ner flor- och vaniljsockret


Tårtbotten

Här kommer ett recept på en vanlig hederlig tårtbotten. Eftersom den inte innehåller någon mjölk passar den bra till alla mjölkallergiker. Byt bara ut margarinet mot mjölkfritt margarin.

Tårtbotten

2 st ägg
2 dl socker
1,5 dl mjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 dl hett vatten

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Blanda de torra ingredienserna och vispa ner det i äggsmeten.
4. Koka upp och tillsätt vattnet. Rör till en slät smet.
5. Häll ut smeten i en smord och bröad form.
6. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter.

RSS 2.0