Enkel hemmagjord yoghurt

Ibland på jobbet brukar jag göra egen yoghurt att bjuda pensionärerna på till kvällsfika, istället för vanligt fil. Det är samma sorts yoghurt som köket skickar till våra diabetiker istället för vanlig köpesyoghurt. Personligen tycker jag att den yoghurten köket skickar till diabetikerna är godare än den vanliga yoghurten.

Fluxens hemgjorda yoghurt

Filmjölk
Grädde
Vaniljsåspulver
Sylt
Ev mjölk

1. Häll upp fil i en skål.
2. Sedan blandar du ner grädde, pulver och sylt. Blanda efter eget tyckte och smak. Man behöver inte så mycket sylt, men desto mer vaniljsåspulver.
3. Låt stå en stund sen den fått smaken du vill ha. Späd eventuellt ut den med lite mjölk, vaniljsåspulvret gör att yoghurten tjocknar ganska mycket.

Vill man göra den diabetesvänlig använder man sig av osötat vaniljsåspulver (som är lika gott som vanlig vaniljsås) och osötad sylt.
Sylten kan man byta ut mot exempelvis mosade bananer om man vill.


Marshmallowfondant

Fick ett recept på en annan sorts sockerpasta för ett tag sen och hade tänkt prova den nästa gång jag skulle göra en tårta. Den innehåller marshmallows och ska bli mindre blöt än vad vanlig sockerpasta blir av grädden man oftast spacklar tårtan med.

Har hunnit testa MMF (marshmallowsfondant) och jag gillar den skarpt! Den var lätt att arbeta ihop, jättelätt att kavla ut, fastnar inte alls lika mycket som sockerpastan gör, och lätt att lägga upp på tårtan. Sedan får den en lite rolig konsitens, den blir som lite gummigaktig. Marshmallows är ju lite gummigaktiga, så det är ju inte så konstigt. Testa den gärna och säg vad ni tycker!

MMF

200 gr Marshmallows
2 msk Vatten
2 msk Olja
1 pkt siktad florsocker

1. Använder du dig av vanliga stora marshmallows är det smart att klippa dom till mindre bitar.
2. Värm marshmallowsen, vattnet och oljan i en skål i mikron tills allt har smält ihop. Värm korta stunder och rör om mellan varven.
3. När allt har smält ihop häller man ner smeten tillsammans med det siktade florsockret i en köksassistent. Har du ingen köksassistent kan du kanske använda dig av degkrokarna och elvispen. Annars fungerar säkert handkraft också, även om det blir lite jobbigare.
4. När du har fått ihop allt till en deg är det bara att täcka över den och låta den vila i en timme. Sedan är det bara att börja knåda och kavla ut.

Ronjas 1-års tårta

För tre veckor sedan fyllde min minsta brorsdotter 1 år! Upptäckte nu att jag totalt glömt lägga upp bilder på tårtan jag gjorde! Men här kommer det.Tårtan innehöll:
Tårtbotten
Mosade jordgubbar och banan
Marsankräm
Spacklad med grädde
Täckt med MMF


En liten Mumin gjord på sockerpasta. Ögonen är målade med en livsmedelspenna.


Blommorna har jag tryckt ut med mina blomutstickare. Ronja har jag skrivit med en dekorationsgelé från Dr Oetker, Princess Lillifee.

RSS 2.0