Lyxig chokladtårta

Jag har ett jobb där det ibland finns tid över till att bland annat baka. Denna gång var det inte jag som stod i köket utan min kollega. Hon hade hittat ett recept på en chokladtårta som hon kände att hon ville testa. Och himmel så god den var! Och mastig! En riktigt chokladbomb! Så gillar ni choklad kommer ni älska den här!
 

Lyxig chokladtårta
 
3 dl socker
4 dl mjöl
2 dl kakao
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
½ krm vaniljpulver
2,5 dl filmjölk
1-2,5 dl starkt kallt kaffe (beroende på hur stark smak av kaffe ni vill ha)
1 dl rapsolja
2 st ägg
 
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smöra och bröa två lika stora formar, ca 20 cm i diameter.
3. Blanda ihop alla torra ingredienser.
4. Tillsätt sedan övriga ingredienser. Vispa med elvisp i 2 minuter på medelhastighet tills smeten är jämn och klumpfri.
5. Portionera upp smeten i formarna och grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.
6. När dom är klara, låt dom vila i formarna 10 minuter innan du stjälper upp dom och låter dom svalna helt på ett galler under bakduk.
 
Chokladsmörkräm
 
5 dl florsocker
2 dl kakao
½ krm vaniljpulver
200 g rumsvarmt smör
1 dl mjölk
 
1. Vispa smöret fluffigt.
2. Blanda de torra ingredienserna i en skål för sig.
3. Vispa ner lite av kakaoblandningen, sedan lite av mjölken. Fortsätt så tills allt är ihopvispat och smörkrämen är jämn och klumpfri.
4. Bred ett ca 2 cm tjock lager av smörkrämen på den ena botten.
5. Lägg på den andra botten och täck tårtan med resten av smörkrämen.
 
 

Philadelphiaostfyllda hallonmuffins

Förra året då en arbetskollega fyllde år beordrade jag henne att ta med lite överblivet fika på jobbet och då fick jag chansen att smaka dessa godingar! Blev inte att jag bakade dom förän ett halvår senare då jag själv fyllde år. Och nu nästan ett halvår efter det så kommer äntligen receptet!
 

Philadelphiaostfyllda hallonmuffins
 
150 g smör/margarin, smält
2 dl socker
2 st ägg
1 msk vaniljsocker
½ dl mjölk
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
 
Fyllning
 
100 g philadephiaost
2-3 msk vaniljsocker
1 msk florsocker
2 dl hallon, frysta eller färska
 
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa socker och smör pösigt
3. Vispa ner äggen.
4. Rör ner de torra ingredienserna och sedan mjölken.
5. Rör ihop philadephiaost, vaniljsocker och florsocker.
6. Häll ca 1 cm med smet i botten på muffinsformarna.
7. Lägg dit 3-4 st hallon och klicka sedan på lite ostsmet.
8. Fyll på med smet så att nästan hela formen är fylld.
9. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
 
 

Lågbudgetlimpa

Här kommer ett recept på den godaste limpan som finns på denna jord! Och superenkel att göra dessutom! Kan det bli bättre? Kan tipsa om att dom är godast med bara smör och ost på, enligt mitt tyckte.
 
 
Lågbudgetlimpa
 
1 l långfil
1 kg rågsikt
3 dl brödsirap
1 msk bikarbonat
1 msk bakpulver
1-2 msk brödkrydda
 
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Lägg ett bakplåtspapper i en normalstor långpanna, inte den största varianten.
3. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål.
4. Blanda ihop fil och brödsirap i en annan skål.
5. Arbeta ner mjölblandningen i filet tills allt är väl blandat.
6. Kleta ut degen i långpannan.
7. Grädda strax under mitten av ugnen i 45 minuter.
8. När 45 minuter har gått drar du ner värmen till 50 grader och låter grädda ytterligare 45 minuter.
 
 
Superenkelt och supergott!

Bananpaj

Här kommer ett recept på en enkel paj som bara innehåller 5 ingredienser! Och knappt något socker! Denna innehåller banan, men man kan säkert byta ut det mot annan frukt.
 

Bananpaj
 
200 g rumsvarmt smör
5 dl vetemjöl
0,75 dl socker
1 dl cornflakes
3 st normalstora bananer
 
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Nyp snabbt ihop smör, mjöl och socker.
3. Krossa cornflaksen litegrann och blanda ihop dom i degen.
4. Tryck ut halva degen i en pajform, ca 24cm i diameter.
5. Skiva bananerna och lägg på. Smula sedan över resterande deg.
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
 
Serveras ljummen med lite vaniljsås till.

Wargens nyttiga bröd

Här kommer ännu ett recept på bröd, men denna gång ett lite nyttigare alternativ. Att baka bröd med fil/yoghurt gör att det får en speciell och helt underbart god smak samtidigt som det blir lite extra saftigt trots att det är ett grovt bröd! Hittade detta recept på en träningsblogg jag följer och när jag sökte vidare för att hitta ursprungsreceptet så hamnade jag på Ida Wargs blogg, därav namnet på brödet. Och här kommer det!
 
 
Wargens nyttiga bröd
 
2 dl havregryn
5 dl dinkelmjöl (fullkorn)
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
2 tsk bikarbonat
1 nypa salt
3 msk honung
4 dl yoghurt/fil/kvarg
1 rivet äpple
Ev pumpafrön
 
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Klä en brödform med bakplåtspapper.
3. Rör ihop alla torra ingredienser.
4. Grovriv äpplet och tillsätt det.
5. Tillsätt honung och yoghurt och rör ihop allt till en deg.
6. Kleta ut den i brödformen. Vill man kan man garnera brödet med pumpafrön.
7. Grädda i mitten av ugnen 45-60 minuter.
 

RSS 2.0