Mimmitårta

Ja, då blev det tredje gången jag fick göra en Mimmitårta till mellersta brorsdottern. Och den skulle vara rosa och se likadan ut som sist. Så det är bara lyda och baka!
 
 
 
 
 
Tårtan innehöll:
Hallon och vispad grädde.
Spacklad med vispad grädde.
Täckt och dekorerad med MMF.
Strösselpärlor från FunCakes.
Svarta detaljer ritade med svart livsmedelspenna från Rainbow dust.
Blommor gjorda med blomutstickare, näst minsta storleken.

Knäckande god paj

I söndags då brorsdottern hade sitt 5-års kalas hade hennes mamma bakat en jättegod paj, så jag tog receptet av henne och delar det även med er! I receptet ska man ha äpplen, men hon hade använt sig av ananas, vilket blev jättegott! Man kan säkert använda sig av lite vad man vill, päron och banan går säkert bra det också.
 
 
Knäckande god paj
 
150 g smör
2 dl råsocker
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl grädde
3 dl havregryn
1,5 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver
1 tsk flingsalt
600 g ananas eller äpple (skalade, urkärnade och skivade)
 
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smöra en pajform och lägg sedan frukten i botten på formen.
3. Smält smöret tillsammans med råsocker, sirap och grädde och ta sedan av kastrullen från plattan.
4. Rör ner övriga ingredienser och fördela sedan smeten jämt över frukten.
5. Grädda i mitten av ugnen i 20-30 min, kakan ska bli gyllenbrun.
 

Källbackens goda limpa

Våran nattvikarie på jobbet har skämt bort oss hela sommaren med nybakat bröd och fika! Och brödet hon bakar är så gott att vi har börjat baka det på dagen också, speciellt nu då hon inte har jobbat natt hos oss på ett par veckor. Och i förra veckan snodde jag receptet och bakade hemma. Vi testade även att göra om receptet lite och det blev jättebra! I grundreceptet på denna Lingonlimpa, som det heter i vår pärm på jobbet, ska det vara 8 dl mjölk men vi har bytt ut det mot 4-5 dl filmjölk och 3-4 dl vatten. Jag tycker att både mat- och fikabröd blir saftigare och lite "kladdigt" och gott om man bakar på fil/yoghurt i stället för mjölk/vatten. Men här kommer det omgjorda receptet.
 
 
Källbackens goda limpa 2st
 
6 dl rågsikt
8 dl vetemjöl
1,5 msk brödkrydda
4 tsk bikarbonat
2 nypor salt
1,5 dl lingonsylt
2 dl ljus sirap
2 dl russin
5 dl filmjölk
3,5 dl vatten
 
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Smörj två brödformar eller sätt bakplåtspapper i dom.
3. Blanda ihop alla torra ingredienser.
4. Blanda ner övriga ingredienser och rör ihop till en jämn smet.
5. Häll upp smeten i brödformarna.
6. Grädda i nedre delen av ugnen i 75 minuter.
7. Tag ut ur formen och låt bröden svalna på galler under bakduk.
 
 

Oboybollar

Älskar du chokladbollar men vill inte ha för stark kakaosmak på dom? Då har jag receptet för dig! Nämligen Oboybollar! Chokladbollar helt utan kakao. Vill du ändå ha lite kakaosmak är det bara att tillsätta kakao efter smak.
 
 
Oboybollar
 
150 g rumsvarmt smör
2 dl socker
6 dl havregryn
1,5 - 1,75 dl oboy
1 dl mjölk
Pärlsocker eller kokos
 
1. Sätt alla ingredienser utom pärlsockret/kokosen i en skål och knåda ihop för hand eller använd elvisp.
2. Ställ kallt en stund.
3. Rulla bollar i önskad storlek och rulla dom sedan i pärlsocker eller kokos.

Kinderfluff

Ett recept på fluff med smak av kinderäggschoklad, passar i tårtor eller som smaksatt grädde till desserten eller kladdkakan.
Kinderfluff
150 g Kinder
2,5 dl grädde
 
1. Hacka chokladen och lägg tillsammans med grädden i en kastrull.
2. Värm grädden och rör om tills all choklad har smält. Grädden får abolsut inte koka, då skär den sig då man vispar den. Jag hade plattan på 1an hela tiden och rörde om då och då.
3. När all choklad har smält häller man över chokladgrädden i en skål och låter stå i kylen över natten, eller minst sex timmar.
4. Vispa upp grädden och använd i tårtan eller till kakan.

Morotskladdkaka

Här kommer ett recept för dig som både älskar kladdkaka och morotskaka! Tänk att man kan hitta på allt möjligt med kladdkakor! Ska absolut testa denna fler gånger, men då blir det att göra den i en springform. Nu blev det i en aluminiumform eftersom jag skulle ta den med, men jag tror att formen gjorde så att kakan blev gräddad fortare i kanterna än i mitten. Men riktigt smarrig ändå!
 
 
Morotskladdkaka
 
150 g smält smör
3 st ägg
1,5 dl socker
1 dl ljust muscovadosocker
2 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
1 krm ingefära
1 krm salt
120 g rivna morötter, urkramade (ca 150 g oskalade)
 
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smöra en springform och bröa ev med kokos om du vill.
3. Rör ihop ägg, socker och muscovadosocker.
4. Blanda ner de torra ingredienserna.
5. Tillsätt sist smör och morötter och rör till en jämn smet.
6. Häll i formen och grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Kakan ska fortfarande vara kladdig eller ogräddad i mitten.
 
Frosting
 
200 g philadelphiaost
50 g kallt smör
1 dl florsocker
0,5 tsk vaniljsocker
Ev skal från en liten citron
 
1. Nyp ihop smör och florsocker.
2. Tillsätt philadephiaosten, vaniljsockret och citronskal och vispa med en elvisp till en slät smet.
3. Servera frostingen vid sidan om kakan eller bre det över kakan när den har svalnat.
 

Sega chokladkakor - Glutenfritt

Hittade det här receptet via Facebook och Jennys Matblogg. Det finns mycket mumsigt på hennes sida men denna gång var det dags för att testa något glutenfritt. Ja, till och med helt mjölfritt! Och vill man dessutom ha dom mjölkfria är det bara att utesluta chokladen. Riktigt supersmarriga och hur enkla som helst att göra! Dessa kommer bakas ofta vid kalas!
 
 
Sega chokladkakor 30 st
 
5 dl florsocker
2 dl kakao
0,5 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
4 st äggvitor
75 g hackad mjölkchoklad
 
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda ihop de torra ingredienserna.
3. Vispa ner äggvitorna tills du har en slät smet, smeten ska inte vara för rinnig. Tillsätt mer florsocker/kakao tills du får en lite krämigare smet.
4. Rör ner den hackade chokladen.
5. Klicka ut smeten på plåt med bakplåtspapper, men inte för tätt då kakorna sväller ut en del.
6. Grädda 9 minuter i mitten av ugnen.
7. Ta ut och låt svalna helt innan du lossar dom från plåten.
 
 
 
 

Centercookies

Om ni är som mig, en sucker för Plopp och Center så är detta kakan för dig! Och är ni inte det men gillar choklad rent allmänt så är detta också kakan för er. Försvinnande goda!
 
 
Centercookies 24st
 
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 dl brun farin
1 st ägg
3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
24 st Center (2 rullar)
Flingsalt eller strössel
 
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör, socker och farin fluffigt.
3. Tillsätt ägget och vispa ihop väl.
4. Tillsätt de torra ingredienserna och rör ihop till en slät deg.
5. Rulla 24 bollar och lägg i små muffinsformar/småkaksformar.
6. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter, dom ska bara få lite färg.
7. Ta ut plåten och tryck försiktigt en grop i mitten på varje kaka, en liten medicinkopp är perfekt i storlek. Lägg en Center upp och ner i varje kaka, strö över lite salt (om du vill ha det) och grädda 2 minuter till i ugnen.
8. Ta ut plåten och låt kakorna svalna. Vill man ha strössel i stället för salt på kan man strössla kakorna direkt man tagit ut dom ur ugnen andra gången.
 
 
 

RSS 2.0