Julmustkaka

En arbetskompis berättade i torsdags att hon hade smakat något så konstigt som en julmustkaka. En kaka med julmust i! Hon tyckte den var god och rekommenderade mig den. Så jag sökte genast fram ett recept och provade baka. Tyckte inte smeten smakade särskilt mycket julmust, och glasyren var väl sisådär. Men när kakan var gräddad och glasyren var på så smakade det helt annorlunda. En riktigt god och saftig kaka, med ganska tydlig julmustsmak! Blir definitivt att baka den här fler gånger, men då som påskmustkaka!
Och det här får en att tänka. Hur skulle den smaka med fanta i? Eller med trocadero? Eller portello? Det här måste definitivt undersökas!



Julmustkaka

3 st ägg
3 dl socker
225 g margarin
3 dl julmust (eller påskmust)
6 dl mjöl
1,5 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao

Glasyr

50 g smör eller margarin
ca 5 dl florsocker
4 msk jul/påskmust
2 msk vaniljsocker

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smörj och bröa en stor långpanna (min är 43x37cm).
3. Smält margarinet.
4. Vispa ägg och socker pösigt.
5. Rör ner julmusten.
6. Blanda dom torra ingredienserna och rör ner det i smeten.
7. Rör sist ner det smälta margarinet.
8. Häll i långpannan och grädda i mitten av ugnen 10-15 minuter.
9. Låt kakan svalna.

10. Smält smöret till glasyren.
11. Blanda ihop alla ingredienser till en slät smet, använd gärna elvisp.
12. Bred glasyren över den avsvalnade kakan. Strö eventuellt lite strössel över. Ställ kallt en stund innan du skär upp kakan och paketerar den.
Trackback
RSS 2.0