Grötbullar
Brukar baka detta supergoda, nyttiga bröd på jobbet. Godast är dom nygräddade med mycket smör och ost på!
Grötbullar 24st
2 port havregrynsgröt
3 dl vatten
1 dl linfrön
1-2 dl torkade aprikoser
0,5 dl sirap
1 tsk salt
1 pkt jäst
Mjöl (vete eller rågsikt)
1 st ägg
Gör så här:
1. Koka gröten.
2. Hacka aprikoserna i mindre bitar.
3. Tillsätt vattnet, saltet, linfrön, aprikoserna och sirapen. Rör om.
4. När degspadet har fått rätt temperatur (37 grader om man använder vanlig jäst, 40 grader om man använder torrjäst (vilket jag gjorde)) tillsätter man mjöl och jäst.
5. Rör om och tillsätt mjöl tills man har fått en lagom deg, inte för hård och inte för kladdig.
6. Låt jäsa 45 minuter under bakduk.
7. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda in så pass mycket mjöl att den är lätt att hantera.
8. Sedan är det bara att dela upp degen och rulla bollar och lägga på plåt med bakplåtspapper. Jag delar degen i hälften först. Sedan delar jag den i två och sen varje del i sex bitar, på så sätt får jag 24 bullar.
9. Låt jäsa under bakduk på plåt i 45 minuter till.
10. Sätt ugnen på 250 grader.
11. Vispa upp ägget. Pensla bröden och grädda tills dom fått färg, ca 10-15 minuter.
Tips! Man kan ha i annan frukt än aprikoser, ex. torkade katrinplommon, russin eller mosad banan.
Man kan även använda sig av "gammal" gröt. Äter du gröt till frukost och vill baka senare under dagen är det bara att plasta in gröten och ställen den i kylen. Blanda sedan ut den med vattnet som vanligt och värm i micron (eller i kastrull på spisen) tills man får upp rätt temperatur.
Kommentarer
Trackback