Macarones

Strax före jul så hade jag och min storebror en bakkväll. Han tycker själv om att baka litegrann och är jätteduktig på att laga mat. En ovanlig karl med andra ord. Men sagt och gjort, vi hade våran bakkväll där vi bakade två saker. Vi hade båda lite olika önskemål på vad vi skulle baka, men något vi båda ville prova på att baka var macarones. Eller macroner på svenska. Ni vet den där lilla mandelmarängbakelsen från Frankrike som är så populära nu. Dom skulle vi göra. Men vilket jobb alltså! Det är svårt att få mandeln mald till mjöl utan mandelkvarn. Och att sen vända ihop smeten på rätt sätt och få rätt konsistens var inte lite omöjligt. Och det var kanske därför dom inte jäste som dom skulle, för det blev minimacroner. Blev inte dunderförälskad i dom, men jag har ju aldrig smakat riktiga macroner heller. Men här kommer recept och bilder i alla fall.



Macarones

110 g sötmandel
170 g florsocker (knappt 3 dl)
90 g äggvita (ca 3 st)
2 msk socker
Några droppar karamellfärg i valfri färg.

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 125 grader.
2. Har ni mandel med skalet så måste dom skalas först. Detta gör ni genom att hälla kokhett vatten över mandlarna. Låt dom stå en stund innan ni häller av vattnet. Skala sedan mandlarna genom att klämma på dom tills skalet lossnar. Låt dom torka ordentligt.
3. Mal sedan mandlarna till ett fint mjöl. Har ni ingen mandelkvarn går det bra att mixa dom i en matberedare eller med en stavmixer.
4. Blanda mandelmjölet med florsockret och sikta det. Det får inte finnas några klumpar.
5. Vispa äggvitan fluffigt i en ren och torr bunke, helst av rostfritt stål. Tillsätt strösockret lite i taget och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett fast skum.
6. Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan tillsammans med hushållsfärgen. Rör inte ihop det, för då blir det en lös smet istället för en fluffig marängsmet.
7. Spritsa ut rundlar knappt stora som femkronor på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt kakorna vila på plåten i cirka 1 timme. Då torkar ytan och kakorna blir finare.
8. Grädda på ugnens nedersta fals i ca 20 minuter. Kakorna ska vara ganska bleka, men ska lätt lossna från bakplåtspappret. Låt svalna.


Här vänder storebror ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitesmeten.


Spritsar ut macronerna.

Vitchokladkräm

100 g vit choklad
50 g färska eller frysta tinade bär (vi använde oss av hallon)
2 msk vispgrädde

Gör så här:

1. Hacka chokladen fint.
2. Mixa bären med stavmixer eller i matberedare.
3. Koka upp bärpurén och grädden.
4. Dra av från plattan och häll ner chokladen. Rör tills chokladen smält och krämen blivit slät.
5. Låt stå i kylen någon timme, den ska vara så pass hård/lös att den går att spritsa på kakorna.

När både krämen och kakorna har svalnat är det bara att spritsa krämen på en kaka och lägga ihop dom två och två.


Två minimacarones. Vi valde att göra macronerna gröna med tanke på att det var juletider.

Går alldeles utmärkt att förvara framme i rumstemperatur några dagar eller i kylen. Går även att frysa in dom.

Kommentarer
Postat av: Frida Bergqvist

Jag har oxå prövat att göra sånna.. blev kanon bra.. dom säljer madelmjöl på Lidl!:) Bara ett tips=)

2011-09-18 @ 13:56:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0